Judo szakosztály PDF Nyomtatás E-mail

Bemutatkozás

 
Hivatalos név:
Atomerőmű SE Judo Szakosztály
Cím:
7030 Paks, Gesztenyés u. 2.

Telefon:
06 75-510224,
06-20-9267403,
06-20-9675679

Fax:
06 75-510224

E-mail:
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Fotón: Kovács Antal – 1993-ban világbajnok lett
Kovács Antal – 1993-ban világbajnok lett

Olasz Gyula és Váradi János 1979-ben, Paks várossá válásának évében 50 iskolás gyermekkel indította el Paks cselgáncsszakosztályát, amely azóta már egy olimpiai bajnokot is adott Magyarországnak, megannyi jó versenyző mellett. 1982-ben Tuncsik József, Tuncsik József a sportág egyik nagyja is a paksi sportegyesületéhez került, és ez tovább népszerűsítette a sportágat a városban. Hangyási László 1987-ben került Paksra, 1989 óta tölti be vezetőedzői posztját.

1992-ben született meg a szakosztály legnagyobb sikere, amikor Kovács Antal a barcelonai olimpián aranyérmet szerzett a 95 kg-osok között. Ezt követte 1993-ban Anti világbajnoki aranya, majd 2005-ben Braun Ákos európabajnoki címe. És persze mindez idő alatt sok más, szép eredmény. 1993-ben Kovács trénere, Hangyási László mesteredzői címet kapott.

A paksi judo szakosztály jelenleg a város egyik legnépszerűbb szakosztálya, hiszen 150 igazolt versenyzővel dolgoznak itt az edzők. Ezen versenyzők némelyike paksi születésű (mint például Anti és Ákos is), mások fiatal korukban kerültek ide - mind itt váltak érett versenyzővé, ami tovább emeli a szakosztály ázsióját.

Az Atomerőmű SE judo szakosztályának sikereiben nagy szerepe van az utánpótlásnak. 1979-ben, a judo szakosztály megalapítói Olasz Gyula és Váradi János, illetve 1982-ben Tuncsik Józsefék egyértelműen meghatározták a célokat. Évtizedek óta a paksi Bezerédj Általános Iskola a paksi cselgáncs-utánpótlásnevelés egyik fellegvára. 1986-ra a judo szakosztály és az iskola kapcsolata odáig fejlődött, hogy a judo oktatás hivatalosan is bekerült az iskola testnevelési tantervébe. Ebben az iskolában ismerkedett meg a judo alapjaival a későbbi Atomerőműs cselgáncsozók közül Braun, Kanczler vagy éppen a három Till lány.

JUDO SZAKOSZTÁLY - 2005.05.25.
EB UTÁNI VISSZATEKINTGETÉS ...

A komoly szakmai munka meghozza gyümölcsét – ezt mutatják az elmúlt évek és hát a kiugróan sikeres elmúlt hónapok eredményei, nem csak a paksi klubban, de a magyar judoban is. Kinek előbb – kinek utóbb.. Kitartás és szorgalom kérdése, és persze a „szerencse” se utolsó a sorban..
Az Atomerőmű SE Judo Szakosztályának két legmeghatározóbb versenyzője, a paksi születésű Kovács Antal, és a szintén paksi születésű Braun Ákos mondhatni a szélsőségeket választották.
Anti 20 évesen nyerte nem csak saját, de az ország első olimpiai-bajnoki címét a sportágban 1992-ben Barcelonában, majd ’93-ban megnyerte az ország első világbajnoki címét is. Ilyen fiatalon ebben a sportában nem sokan tudhatnak magukénak ilyen karriert. Atom Anti 20 évesen robbant be a köztudatba – és sporttörténelmet írt.. s Anti azóta is gyűjtögeti az érmeket a világversenyekről.
Ákosról mindenki tudta, hogy benne van egy nagyobb kiugrás lehetősége is.. de Ákosról azt is tudja mindenki, hogy egy meglehetősen makacs egyéniség. Megmutatta egyszer – másszor, hogy tud Ő – voltak már szép eredményei, de váratott az igazán nagy kiugrással – neki aztán tényleg ne akarja megmondani senki, hogy mikor bizonyítson. Mindenki sajnálta, amikor az Athéni Olimpiáról egy hajszállal maradt le. Elkeseredésében el is határozta magát, hogy abba hagyja a versenyszerű judot. Amint talál megfelelő munkát. Még jó, hogy a harmadik diplomáján való fáradozásai mellett nem jutott elég ideje a munkakeresésre.. Így, már-már 27 éves korára úgy érezte eljött az idő - és Brian behúzta a szakosztály eslő, Magyarország kilencedik európabajnoki címét!
Hangyási László mesteredző valóban elmondhatja magáról, hogy tanítványai olyasvalamit vittek véghez, ami az országban egyedülállónak számít. „Laci bácsi” kezei alatt, előtt és között nevelkedett ki Magyarország első és ma, 2005-ben még mindig egyetlen Olimpiai-Bajnoka és első Világbajnoka a sportágban– és az országban Laci bácsi az első, akinek van felnőtt korosztályban Olimpiai-, Világ- és Európa-Bajnok tanítványa is. A sok más, szép eredményről és éremről nem is beszélve..
A Nemzeti Sport kapcsolódó cikkeiben ezekről és egyéb érdekes dolgokról olvashatnak:
Rotterdamban ragyogó eredményekkel mutatkozott be a magyar "csikócsapat"
Új csapat, szép remények

"Nagyon szerencsés vagyok, mert edzőként mindent elértem, amit elérhetek, Kovács Anti olimpiát és világbajnokságot nyert, most már van egy Európa-bajnok tanítványom is Braun Ákos személyében - mondta a paksiak edzője, Hangyási László. - Ráadásul a véletlenek úgy hozták, hogy nagyon erős és igen jó szellemű csapat állt össze a klubunkban, Pakson..”
 

JUDO SZAKOSZTÁLY - 2005.05.27.
AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG FELFEDEZETTJEI

„Most aztán retteghet Európa, tanulgathatja az új neveket a világ: a rotterdami kontinensviadalon két 18 esztendős magyar fiatal mutatta meg oroszlánkörmeit a nagyoknak.” – írja a Nemzeti Sport és két paksi judosra, Bor Barnára és Mészáros Anettra céloz.
A cikkben Mészáros Anettről és Bor Barnáról tudhatnak meg érdekességeket.
AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG FELFEDEZETTJEI.
Mészáros Anett harmadik, Bor Barna pedig ötödik helyezéssel tette le névjegyét.

Bor Barna 16 évesen, mintegy két éve kereste meg Hangyási Lászlót, hogy ha lehetne, szeretne Pakson edzeni – aztán itt maradt, azóta ide is igazolt. Ha megnézzük az azóta elért eredményeit, tudjuk miért. Korábban is és azóta is jöttek már Paksra fiatalok judozni. Legutóbb úgy fél év különbséggel, egy éve Rajcsányi Gergő és januárban Mészáros Anett jöttek Paksra „körülnézni”. Mindketten kiemelkedő utánpótlás eredményekkel érkeztek Illés Sándor mestertől, az UTE-ból. Vannak, akik itt maradtak, voltak akik aztán máshol folytatták, de egyben mind egyetértettek: kemény munka folyik a paksi műhelyben.

Hangyási László valahogy így fogalmaz:

„Mindenkit szívesen látunk, akár egy-egy edzés erejéig is, ha azt fegyelmezetten végig csinálja. Az Athéni Olimpiai előtt egy görög nehézsúlyú judos, Harris is ugyanilyen célzattal jött Paksra „körülnézni”. Körülbelül egyidőben érkeztek Barnával, s mindketten itt ragadtak. Tetszett nekik a munka (eleinte nagyon szenvedtek, valljuk be..), amit Antival végzünk és persze nem utolsó szempont, hogy Antival egymásra edzőpartnerként is számíthattak – számíthatnak. Ezek kölcsönösen jó megoldások. Annak is jó, aki eljön egyet-egyet edzeni és a paksi fiataloknak is jót tesz, ha egy-egy új arccal mérhetik össze az erejüket. Barna még fiatal, úgy érezte itt szeretné folytatni – van kivel edzenie, van kitől tanulnia. Antinak is jól jött még egy ügyes edzőpartner az olimpia előtt. Így alakult, hogy Barna aztán 16 évesen ide igazolt.
Ez egyébként nem egyedi eset. Átmenetileg szoktak nálunk készülni egy-két hónap erejéig máshonnan érkező fiatalok. Annak idején a nehézsúlyú Csősz Imre is végig csinált nálunk „néhány” edzést, amikor Debrecenben nem talált partnert. Harrisnak is ő mesélt erről a lehetőségről, Harris aztán jött és több, mint egy évig volt itt Pakson, távol az otthonától. Keresett magának albérletet, talált magának barátokat. Egy junior korú 73 kg-os horvát srác, Dragan Crnov is töltött már itt egy-kétszer rövidebb-hosszabb időt. Neki is jó, s Ákosnak is és a fiatalabbaknak sem árt, ha eggyel több a partner. Az Atom Kupa előtt pedig majdnem sikerült összehoznunk a régi Jugoszláviát, mert a horvát mellé még két nehézsúlyú fiú, egy szerb és egy szlovén judos is bekapcsolódott a munkába, mintegy két hónap erejéig.
Nem árt egy-egy új partner, amúgy is hiány van néha Magyarországon edzőpartnerből sajnos. Keresnünk kell az alkalmat, hogy másokkal is együtt dolgozhassunk. Ezt a célt szolgálják a mostanra egész jól beindult regionális küzdelmi edzések is, ahol Kecskemét, Baja, Pécs, Solt, Szekszárd, Szolnok is képviselteti magát. Igyekszünk minden korosztályban megvalósítani, erősíteni egy ilyesfajta szakmai összefogást. A külföldi edzőtáborozásoknak is pontosan ez a lényege és persze, hogy új dolgokat tanulhassunk – és ha a külföldiek jönnek hozzánk.. nekünk így is jó.

Több magyar fiatal is készült már nálunk, sorolhatnám. Van néhány kikötésem, például az, hogy tartsák magukat az edzésprogramhoz. Ráadásul maximalista vagyok. Azonban, ha ezekhez tudnak alkalmazkodni, akkor tudunk együtt dolgozni. A fiatalok még könnyen alakíthatóak, foglalkozni kell velük. Volt már, aki úgy jött ide, hogyha itt nem folytathatja, nem tudja hol folytatni, lehet, hogy abba is hagyja. Ha tehetségesek és látom, hogy komolyan szeretnék csinálni és mindezt itt Pakson… – amíg nincs teltház, én nem fogom elküldeni Őket.”

Bor Barna   Mészáros Anett

Mészáros Anettről és Bor Barnáról tudhatnak meg további érdekességeket.
AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG FELFEDEZETTJEI.
Mészáros Anett harmadik, Bor Barna pedig ötödik helyezéssel tette le névjegyét

Bor Barna
Fotó: Bor Barna és Hangyási László jól működő párost alkotnak.