Laci bácsi személyes oldala PDF Nyomtatás E-mail
2008. november 20. csütörtök, 14:57

Névjegy
Hangyási László, mesteredző


Hangyási László Botond

Született: Baja, 1956. december 8.
Beosztása a szakosztálynál: Vezetőedző
Civil foglalkozása: Ügyvezető
Övfokozat: VI. dan


Sportmúlt

Élsportoló
Európa-bajnoki pontszerző
Junior Európa-bajnoki III. (Lodz, 1976)
Magyar-bajnok minden korosztályban
Válogatott kerettag több éven keresztül

Az első edző Magyarországon, akinek Olimpiai-, Világ- és Európa-bajnoki tanítványa is van, illetve az Ő kezei között nevelkedett ki az ország első Olimpiai- és Világbajnoka a sportágban.

Hangyási László 1968-ban Baján kezdett el judozni és ebben az évben már meg is szerezte az első nemzeti bajnoki címét, serdülő korosztályban 40 kg-ban.
1975-ben vonultatták be katonának, ekkor a Bp-Honvéd színeiben versenyzett.
1977-ben szerelt le és haza ment Bajára, majd rövid időn belül az Ú.-Dózsába hívták és odaigazolt.
Aktív versenyző 1982-ig (1981-ben térdoperáción esett át).


1983-ban kezdett el edzősködni, Szekszárdon.
1984-ben indult utoljára I. oszt. egyéni nemzeti bajnokságon, ahol megszerezte Tolna-megye első Magyar-bajnoki címét a sportágban.
1984-84 között a BHSE-nél edzősködött.
1986-ban jutott először edzői szerephez a válogatottban – a Junior Világbajnokságon, Rómában.
Laci bácsi 1987 óta szakedző.

1987-ben indult utoljára versenyen, már paksi edzőként, amikoris III. oszt. csapatbajnokságot nyert az Atomerőmű SE-vel - már csak játékból.
Az Atomerőmű SE vezetőedzője 1989 óta.

Nemzetközileg elismert VI. DAN-os mesteredző 1993 óta.
MJSZ elnökségi tag.
Férfi szövetségi kapitány 1993-96 között.
MJSZ szakmai alelnök 1997-2000, 2004. nov.-2005. márc. (lemondott) közötti időszakokban.

Beszélgetés Hangyási Lászlóval a rotterdami Európa-bajnokság után:

Hangyási László, az Atomerőmű SE judósainak mesteredzője
(a cikk forrása: ATOMERŐMŰ 2005. júliusi szám, Sipos László)

Jól indult az idei versenyévad a paksi sportolók számára. A hazai cselgáncs-sport szövetség vezetőinek döntése alapján Bor Barnát, az Atomerőmű SE ifjú reménységét választották az elmúlt év legjobb magyar dzsúdósának, aki február közepén immár a felnőttek között szerzett Világkupa (Vk) aranyat, majd azt követően még két ezüstérmet. Braun Ákos idei Vk gyűjteménye: a budapesti bronz-, és a varsói aranyérem. Kovács Antal olimpiai bajnokunk „levezetésképpen” Rómából arany-, Bukarestből bronzéremmel tért haza. Ne feledkezzünk meg, az immár fél éve Hangyási László mesteredző irányítása alatt Pakson készülő Mészáros Anettről: a felnőttek közötti első Vk küzdelmén letette névjegyét egy értékes harmadik helyezéssel. A legutóbbi Európa-bajnokságról Braun Ákos arany-, Mészáros Anett bronzéremmel, Bor Barna pedig egy ötödik helyezéssel térhetett haza Paksra. Az alábbiakban bemutatjuk a paksi sikerek kovácsát, Hangyási László mesteredzőt.

- Mostanság mivel foglalkozol, mire készültök?
- A szeptemberi világbajnokságra készülünk gőzerővel, közben az immáron huszadik nemzetközi junior Atom Kupát is megrendezzük Pakson, július 23-24-én. Tehát nincs időnk unatkozni, és nem céltalan az életünk.
- Eddigi sportegyesületeid?
- Baján születtem, judózni is ott kezdtem. 1968-1975. között Baján versenyeztem, majd 1975-1977. között budapesti sorkatonai szolgálat következett, és így az akkori Honvédban versenyeztem. 1978-1982. között Újpesten, az UTE csapatában judóztam. 1983-1984. között játékos-edző voltam a Szekszárdi Dózsa egyesületében. 1984-1986. között ismét Budapest következett, edző lehettem a BHSE-ben. Paksra 1986-ban kerültem, így azóta vagyok edző az Atomerőmű SE kötelékében.
- Jelentős eredményeid?
- Minden korosztályban nyertem országos bajnoki címet. Magyar válogatott versenyzőként 1976-ban Junior Európa bajnoki harmadik helyezett voltam, 1979-ben indultam a felnőtt Világbajnokságon, 1981-ben Debrecenben a felnőtt Európa bajnokságon lettem hetedik. Sajnos az Eb után, 1981. végén megoperálták a térdem, így a műtét után már nem versenyeztem a válogatottban.
- Mi a judóban számodra a legvonzóbb?
- A nagy-értékű (ippon) dobások végrehajtása, kiélezett küzdelem közben. Ha sokáig gyakorolsz az egész része lesz az életednek – bizonyos fokig életformává válik.
- Mi a legnehezebb a versenyeken és a felkészülésben?
- Felkészülésben a nagyon sok kitartó és rendszeres edzés, ha ezen már túljutsz, a verseny már hab a tortán!
- Hogyan tűröd a sikereket?
- Maximalista vagyok, ha mindenki nyer – szuper – de sajnos ez ritka
- Hogyan tűröd a kudarcokat?
- Nehezen, sokat rágódom rajta.
- Mit tartasz az eddigi legnagyobb sikerednek?
- Tanítványaim világversenyeken elért első helyezései: Kovács Antal 1992-es barcelonai Olimpiai-, 1993-as Világbajnoki győzelmei, valamint Braun Ákos idei Európa bajnoki aranyérme. Saját nevelés, eddig az országban, a judóban csak nekem sikerült!
- Mit tartasz az eddigi legnagyobb kudarcodnak?
1996-2000-2004-ben érem nélküli olimpiák.
- Kedvenc időtöltésed a cselgáncs mellett?
- Autóvezetés (szerencsés vagyok, mert ebből jut bőven), vízi-sport (motorcsónak stb.),
valamint a zenehallgatás.
- Segítőid?
- Természetesen, először is a családom, a Paksi Atomerőmű Rt. az Atomerőmű SE, Paks Város, valamint a helyi általános és középiskolák, a szülők és az edzői team, ami egy igazi csapatmunka!
- Hogyan tovább?
- Teljes gázzal a pekingi olimpiára, nagyon jó csapatunk van és érmet (érmeket) szeretnénk nyerni!
- Szerkesztőségünk nevében további sok sikert kívánunk az 1992-ben PRO URBE emlékéremmel, 1993-ban Paks Város Díszpolgára címmel kitüntetett mesteredzőnek, versenyzőinek és szakmai stábjának!
- Köszönöm szépen.

Laci bácsi a mi szemszögünkből..

Laci-bá VI. danos mesteredzo, aki szakosztályunk vezetőedzőjeként a paksi judoélet lelke is egyben. Bátran állíthatjuk, hogy nevéhez fűződik a judos körökben mára már nemcsak ország-, de világszerte ismert paksi "judoiskola" felvirágoztatása. Az állítást alátámasztják tanítványai kiemelkedő eredményei, hiszen olimpiai-, világ- és európa-bajnok versenyző, junior-EB, -VB érmesek, Világkupákon – így pl. a Hungária Kupán is és más rangos nemzetközi versenyeken dobogós helyet elért versenyzők, (többszörös) országos bajnokok és főiskolás világbajnok sportoló edzője. Ugyanakkor nem elhanyagolható tény, hogy Laci bácsi anno aktív versenyzőként is meg tudta állni a helyét.
Edzésmunka, fegyelem és nevelés terén ugyan kérlelhetetlen (- hiszen a judo nagyban hozzájárul a személyiség kialakulásához), a DOJO-n kívüli életben viszont minden ötletre 100 százalékig nyitott, széleslátókörű ember. Imádja a Dunát, ennek megfelelően szabadideje nagy részét lent is tölti a vízen családja és/vagy barátai körében, így szerezve maguknak vízisportokkal fűszerezett kellemes órákat. Laci-bá szereti nyomni a gázpedált (illetőleg gázkart a csónakban), mégis nyugodtan ül be mellé, aki már ismeri kissé "bizarr", de megbízható vezetési stílusát – mint mondja, egyik hobbija a vezetés.
Kedvenc szójátékai a „Jó reggelt! – sokáig aludni.. 5:90-kor edzés!..”

További fényképek: