A kapusok félévi értékelése PDF Nyomtatás E-mail
2011. január 05. szerda, 07:26

 
2010-es félévértékelő

A 2010-es nyári felkészülést július 19.-én 11 kapussal kezdtem meg. Július 26-30-ig megtartottuk Hornyák Lászlóval, a PSE kapusedzőjével a tavalyi évben is nagy sikert aratott ASE/PSE kapus edzőtáborunkat 36 kapuspalánta aktív részvételével. Az edzőtábor szisztémája és lebonyolítása szinte teljesen megegyezett az előző évivel. A gyerekek ebben az 5 napban kivételesen nagy és komplex terhelést kaptak a napi 3 edzés folyamán, ami nagyszerűen illeszkedett kapusaim felkészülésébe is. Természetesen ez idő alatt az edzések intenzitásával egyenesen arányosan extra tápanyag és vitamin bevétel mellett, a szokásosnál több időt fordíthattak az aktív pihenésükre is. Az edzőtábort követően ismét visszatértünk a heti 3 edzésnapra, így teljesedett ki felkészülésünk fő periódusa a 3-15-3 -as intervallumú tréningekre.
Ezután visszaálltunk a normális heti 2 edzéses szisztémánkra. Amíg az idő és strand lehetőségek engedték addig minden edzés után kötelező úszó és lábdinamikai gyakorlatokat végeztünk vízben. Itt megragadnám az alkalmat és megköszönném az ASE vezetésének, azon belül is különösen Orosz József és Mikolics Tibor uraknak, hogy számunkra a lehetőségeket mindvégig nagyszerűen biztosították és ebbéli támogatásukra a továbbiakban is számítok.
Ezek után Jankovics Bence iskolai elfoglaltság miatt, Csibi István egyéb okok miatt és Kótai János saját elhatározásból nem látogatták a kapusedzéseket. Idő közben csatlakozott hozzánk Cseri Márk, Cseh Attila és Miskolczi Milán.
Kapusedzői kapcsolataim révén, nyár végén Jankovics Bencét letesztelték a Ferencváros utánpótlásképző centrumában 1 edzés keretén belül. Babócsi András kollégám az FTC up. kapusedzője a teszt után elmondta Bencéről, hogy jó képességű, a labdával, kézzel jól bánó, lábbal bizonytalan, kissé vékonydongájú fiú. Jelen állapotában még nem Fradi szintű kapus, ami egyébként egy kisebb fajta csoda lett volna, hiszen csak 2 éve kezdte a kapus „szakma” elsajátítását a közreműködésemmel.
Kapusaim felkészítését próbáltam komplex módon végezni a saját és az edző kollégáim kapusaikról alkotott véleményeik alapján. Főszezonban a hét első felében lábdinamikai és erő-állóképességi gyakorlatok szerepeltek a programban, természetesen az alap kapustechnikai gyakorlatok iskolázása mellett. A hét második felében tartott edzéseken az előbb említett iskolázáson felül, koordinációs, technikai és kapus taktikai edzések szerepeltek.
Mérkőzések után, edző kollégáimtól kapott információkból vagy személyes megfigyelésből levont tapasztalatok alapján személyes elbeszélgetéseket kezdeményeztem a gyerekekkel. Ezek fontosságát hatványozottan kiemelném ,  nemcsak a pszichikai felkészítés miatt, hanem a  mérkőzéseken kialakult esetlegesen rossz vagy jó élményeinek analizálása végett , mivel a gyereknek más az értékítélete , máshogy élnek  meg szituációkat, más képben látják magukat és a teljesítményüket mint az edzőjük vagy a kapusedzőjük.        

Edzéslátogatottság a számok tükrében:

 1,  Fazekas Dani                    :83,333%

 2,  Cseh Attila                        :77,5 %

 3,  Vámos Krisztián               :77,083%

 4,  Sánta Balázs                     :68,750%

 5,   Német Dani                   :62,5%

 6,  Schener Bálint                :62,5 %

 7,  Cseri Márk                      : 62,5 %

 8,  Miskolczi Milán                 :60 %

 9,  Pámer Krisztián                : 56,250%

10,Rákosi Balázs                    :50%

11,Decsi Márton                    :50%

12,Horváth Csaba                  :47,916%

13,Szabó Márk                      :17,777%

 

 

Az edzéslátogatottság a nagy többségnél átlagosnak mondható. Számomra a legnagyobb csalódás e mutatókban Pámer Krisztián statisztikája (a nyári edzőtábort is kihagyta) aki az előző években az élmezőnyhöz tartozott e tekintetben is. A másik két legrosszabb mutatókkal rendelkező kapus Decsi Márton és Horváth Csaba. E két kapus negatív edzéslátogatottsága már csak azért is szomorú, mert ők képviselik az ASE -t a legmagasabb korosztályban és ez a hozzáállás méltatlan a klubhoz, a csapatához, az edzőjéhez, de leginkább magukhoz.
Természetesen vannak stabil edzésre járó kapusaim is, akik az előző években 60 és 80%-os edzéslátogatottságot produkáltak (Sánta, Németh, Vámos, Schener).
Az előző félévihez hasonlóan ismét kiemelném Fazekas Dani teljesítményét, aki 48/40-es edzéslátogatottságával ismét az első helyen végzett. Itt zárójelben megjegyezném, hogy a 8 kihagyott edzése vagy mérkőzés miatt vagy iskolai elfoglaltság miatt, volt, amit minden esetben jeleztek felém!!
Speedy (Fazekas Dani) munkában.
Téli felkészülésünket január közepén szándékozom megkezdeni. Felkészülésünk első szakaszában termi illetve szabadtéri edzéseket tervezek. Függetlenül attól, hogy milyen körülmények között tudunk majd edzeni felkészülésünk fő irányelvei a következők:

 1, a gyors, erős és rugalmas, de egyben laza lábak továbbfejlesztése
 2, a rugalmas és gyors láb koordinációba helyezése - labda nélkül - labdával
 3, a megszerzett gyorsaság kamatoztatása technikai gyakorlatokon keresztül

Kapusedzéseken minden alkalommal szerepel a programban az alap kapustechnikai gyakorlatok iskolázása lehetőleg minél több labdaérintés számmal. A felkészülési időszak alatt minden edzés után uszodai foglalkozást szándékozom tartani ahol úszással és különböző speciális gyakorlatokkal fejlesztjük a kapusok lábdinamikáját és tüdejük kapacitását. Az uszodai programban szerepel még a szauna és a jakuzzi használata relaxációs jelleggel. Február elejétől (közepétől??), az idő függvényében már csak szabadtéri edzéseket tervezek, a normál menetrend szerint.

 

Edző: Tóth Miklós