Interjú Orosz Józseffel PDF Nyomtatás E-mail
2011. március 21. hétfő, 18:41

 

 
Orosz József Attila

Hangyási László után a labdarugó szakosztályt ismerhetik meg a következő sorokban az olvasók. A foci jelenlegi szakosztályvezetője Orosz József. József gyerekkora óta rúgja a bőrt és örömmel válaszolt a kérdéseimre.


- Mióta foglalkozol focival?

- 8 éves koromban igazoltak le, mint labdarúgót.  32 éves koromig voltam aktív labdarúgó.

- Mióta vagy edző az Atomerőmű SE-nél?

- 1991-ben kezdtem az edzősködést az ASE utánpótlás csapatoknál.

-  Mi volt az elvárásod a tavalyi szezonban és ezeket mennyire sikerült megvalósítani?

- A tavalyi szezon a 2009-2010. bajnoki év is nehézkesen indult, mert a bajnokság besorolásából adódóan fiatalabb játékosokkal az idősebbek ellen vettük fel a harcot, minden csapatunk 1-2 évvel fiatalabb volt. A bajnokságokban az U12, U14, U16 és U18 korosztályos csapataink a középmezőnyben végeztek. Létszám gondjaink nem voltak, de minőségi játékosok még kellettek volna minden korosztályhoz.  Az elvárás minden korosztályban a középmezőny volt, amit a végén sikerült megszereznünk. A játékban előreléptünk, mert 1-2 mérkőzés kivételével nem játszottunk alárendelt szerepet.

- Elkezdődött az új 2010-2011. bajnoki szezon, mennyire vagy megelégedve az idei szezonnal, esetleg van-e olyan korosztály, aki dobogós helyen végezhet a bajnokság végén?

- Az idei bajnoki évben is idősebbek ellen játszunk minden korosztályban, ami megnehezíti a jó helyezés elérését. Ugyanúgy, mint tavaly a középmezőnyt célozzuk meg, de mint minden sportoló mindig a jobb helyezésre törekszünk.

-  Az ASE mellett Pakson még a PSE csapatának is van utánpótlás csapata? A két klub az utánpótlást együtt oldja meg? Vagy hogyan zajlik ez?

- A Paksi FC NBI-be kerülésével minden évben, a páros korosztályt biztosítottuk részükre (U12, U14, U16, U18), ami nagy kihívás volt az edzők és a gyerekek számára, mert mindig 1-2 évvel fiatalabbak voltunk a kiírt bajnokságokhoz képest. Ez az NBI-es csapatok részére az MLSZ által előírt követelmény, ugyanis az NBI-es csapatoknak minden évben ki kell állítaniuk korosztályos csapatokat az U12-től az U19-ig, ami 8 csapatot jelent. A PSE a csapatait mindig a saját korosztályában tudja játszatni, nem úgy, mint mi, akik mindig 1-2 évvel idősebbek ellen játszunk.  A páros korosztályú csapatok az NBII-es bajnokságokban szerepelnek. Remélem ezt közös megegyezéssel előbb-utóbb meg tudjuk oldani és a mi csapataink is a saját korosztályukban játszhatnak.

- Volt olyan játékosod, aki jelen pillanatban is NB1-es focista?

- Az egyesületünkből kerültek ki NBI-es labdarúgók, gondolok a mostani csapatból Fiola Attilára, Szabó Jánosra, vagy Pokorni Péterre, de Éger László és Vayer Gábor is nálunk focizott. A környező csapatokban találkozunk olyan játékossal, aki nálunk járta végig az utánpótlás ranglétrát az előkészítő csapattól az ifjúsági csapatig.

- A jelenlegi utánpótlás korosztályú játékosokból ki tudnál emelni neveket, akiknek a teljesítményével meg vagy elégedve?

- Nem szeretnék senkit sem kiemelni, mert mindegyik korosztályunkban vannak tehetséges játékosok, de ahhoz, hogy valakiből NBI-es labdarúgó legyen, ahhoz alázat kell a labdarúgás iránt, és mint az élet minden más területén, szerencse.