Világbajnoki ötödik hellyel hangolódunk az Olimpiára

2024.05.22, 08:59 Judo
Az Egyesült Arab Emírségekben, Abu Dhabiban rendezték az olimpiai játékokat megelőző utolsó nagy megmérettetést, a felnőtt judo világbajnokságot. Pupp Réka egyesületünk 52 kilogrammos állócsillaga a tavalyi évhez hasonlóan idén is az ötödik helyet szerezte meg a rangos eseményen, ezzel megszilárdítva pozícióját az olimpiai pontversenyben.

Az első fordulót erőnyerőként kezdte, majd a legjobb 16 közé jutásért a mostanában igazán kimagasló formát mutató ciprusi Asvesta következett. Nem számítottunk könnyű meccsre, és ez be is igazolódott. Habár Réka végig kézben tartotta a meccset, végül az aranypontban tudta döntésre vinni a találkozót egy vazarival.

A legjobb nyolc közé jutásért nem izzasztott meg bennünket különösebben az ausztrál Easton, az első összekapaszkodásból sikerült eldobni, majd egyből "beakadt" egy fojtás és pár másodperc múlva már kopogott is az ellenfél.

A legjobb négybe kerülésért a japán Shiraishi érkezett, aki habár nem az első számú szigetországi judós, de tudjuk, hogy bárki is jöjjön a judo őshazájából, bármilyen súlycsoportban az világszínvonalú. Japán riválisunk is ezt igazolta, és habár Réka végig egyenrangú félként küzdött vele, a meccs véghajrájában Shiarishi tudott megvillanni egy vazari erejéig.

A svájci Ndiaye komoly utánpótlás eredménylajstrommal rendelkezik és ebben az esztendőben is többször volt érmes World Tour versenyeken. A vigaszági találkozón szerencsére nem tudta megcsillogtatni tudását. Réka előbb egy vetődéses kardobásból szerzett megnyugtató előnyt, majd földharcban kopogtatta ellenfelét, abból a speciális karpréses leszorítás-fojtás kombinációból, amelyet már sokszor láthattunk tőle.

Következett a tavalyi bronzmérkőzés ismétlése, ugyanazzal a francia Bucharddal, aki 2023-ban legyőzött bennünket. Most is igazán kiélezett volt a meccs és ismét beugrott egy emelő válldobásra az ellenfél, ezúttal kissé korábban, mint tavaly. Nem sikerült kiegyenlíteni, pedig mindent megpróbált a paksi kiválóság. Végül világbajnoki ötödik hely született és habár ilyenkor nehéz kissé, de látható, hogy Pupp Réka tagja a világelitnek és az olimpián újra harcba száll az éremért.

Nagy büszkeség szakosztályunk számára, hogy ekkora klasszist tudhat judósai között, aki a párizsi játékokon a VB-hez hasonlóan kiemelt pozícióból kezdheti majd a küzdelmeket.


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%